Klachten spataderen

Klachten bij spataderen

De klachten bij spataderen kunnen heel wisselend zijn. Veel spataderen geven helemaal geen klachten, behalve dat de aderen zichtbaar zijn. Als er klachten optreden, is een verstoorde bloedafvoer meestal de oorzaak. Men kan dan last krijgen van onder andere kramp, onrustige of vermoeide benen. 

Daarbij kunnen spataderen in een vergevorderd stadium zorgen voor oedeem (vochtophoping), eczeem of verkleuring van de huid. En uiteindelijk zelfs een open been, oftewel een langzaam of niet genezende wond op het been. 

Kramp

Kramp in de benen is te herkennen aan een pijnlijke, hard aanvoelende spier. De pijn lijkt op een trekkende of stekende pijn. Kramp ontstaat bij spataderen vaak in de onderbenen en met name in de kuiten.

Pijnlijke benen

Pijnlijke benen gaat vaak gepaard met kramp in de benen. Maar het kan zich ook uiten in een ander soort pijn, zoals zeurende pijn. Er zijn verschillende oorzaken van pijn in de benen, zoals etalagebenen, lymfoedeem of spataderen.

Spataderen - Pijnlijke benen
Spataderen - Vermoeide benen

Onrustige benen

Onrustige benen kenmerken zich door een vervelend, tintelend gevoel in de onderbenen. Er ontstaat een onbedwingbare onrust waarbij je de benen moet bewegen om het gevoel kwijt te raken. Een andere naam voor onrustige benen is rusteloze benen of het Restless Legs Syndrome. Onrustige benen verdwijnen vaak na de zwangerschap of na het verwijderen van spataderen.

Vermoeide benen

Zware en vermoeide benen zijn vaak het gevolg van veranderingen in de aderen. Een verandering in een ader kan ontstaan door een aandoening, zoals spataderen. Door het terugstromen van het bloed in de benen, kan er een vermoeid en zwaar gevoel in de benen ontstaan.

Spataderen - Vermoeide benen

Symptomenchecker

Wil je weten of jouw klachten mogelijk veroorzaakt worden door spataderen? Doe dan de symptomenchecker op gezondheidsplein.nl

Behandelen van klachten bij spataderen

Wanneer er geen sprake is van spataderen, zijn er manieren om bovenstaande klachten weg te nemen of te beperken. Denk aan het minderen van alcohol of koffie, stoppen met roken, voldoende hydrateren en regelmatig bewegen. Bij kramp kan het helpen de aangedane spier te rekken.

Blijft resultaat uit? Bespreek de klachten dan met je huisarts. Deze kan advies geven welke behandeling het beste aansluit bij jouw klachten. Voor een ingreep of operatie kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis of een behandelcentrum.

Bij spataderen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Gelukkig zijn deze tegenwoordig een stuk minder ingrijpend. Wij zetten de verschillende behandelingen hier op een rijtje.