Spataderen - behandelen

Spataderen behandelen

Spataderen behandelen kan op verschillende manieren. Vaak worden spataderen verwijderd of onschadelijk gemaakt. Beide mogelijkheden hebben hetzelfde doel: het bloed niet meer door de spatader laten stromen.

Waarom spataderen behandelen?

Spataderen worden vaak behandeld om cosmetische redenen. Bijvoorbeeld omdat iemand de zichtbare aderen niet mooi vindt. Maar spataderen kunnen ook klachten geven, waardoor een behandeling de voorkeur heeft. Veelvoorkomende klachten zijn kramp, onrustige of vermoeide benen.

Behandelingen van spataderen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behandelen van spataderen. Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte en plek van de spataderen, maar ook van jouw persoonlijke voorkeur en medische voorgeschiedenis.

Steunkousen of elastische kousen kunnen een eerste behandeling tegen spataderen zijn. Steunkousen gaan de verhoogde druk in de onderbenen tegen waardoor spataderklachten kunnen verminderen en het risico op nieuwe spataderen wordt verkleind. Bovendien verminderen ze oedeem (vochtophoping) in de enkels. Steunkousen zijn zeer geschikt voor mensen die, om welke reden dan ook, niet in aanmerking komen voor een operatieve behandeling van de spataderen. Steunkousen worden daarnaast vaak gebruikt als aanvulling na een operatieve spataderbehandeling. Bij de meerderheid van onderstaande behandelingen worden steunkousen meegegeven.

Steunkousen kunnen als hinderlijk worden ervaren, aangezien ze elke dag moeten worden gedragen. Vooral bij warm weer.

Het dichtlijmen van een slechtwerkende hoofdader is een vrij nieuwe behandeling.

De hoofdader wordt afgesloten met speciale weefsellijm. Omdat er geen verhitting plaatsvindt, is er geen plaatselijke verdoving nodig. Wel wordt de plaats waar de arts de lijm inbrengt van tevoren verdoofd. Bij deze behandeling ontstaan er geen grote littekens en er treden vrijwel geen complicaties op. Na de behandeling is het niet nodig om een steunkous te dragen, al kan dit wel wanneer je dat prettig vind.

Een nadeel van de behandeling is dat deze nog niet overal wordt uitgevoerd en dat verzekeraars het doorgaans nog niet vergoeden.

Spataderen kunnen dichtgemaakt worden met radiofrequentiegolven. Middels een klein sneetje in het been, wordt een behandelkatheter (behandeldraad) in de spatader gebracht. Het uiteinde van deze katheter wordt door hoogfrequente radiogolven verhit tot 120 graden. De vaatwand wordt hierdoor beschadigd en sluit zich. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en er treden zelden complicaties op.

Het is mogelijk dat je na de behandeling tijdelijk een pijnlijk of trekkend gevoel hebt in het behandelde gebied. Ook dien je na de ingreep enkele dagen steunkousen te dragen. Ablatietherapie met radiofrequentiegolven is vergelijkbaar met spataderen laseren, maar is wat milder.

Bij het laseren van spataderen, wordt de slechtwerkende hoofdader dichtgemaakt met hitte of licht afkomstig van een laser. Om de ader te bereiken wordt een klein sneetje in het been gemaakt. Deze kortdurende ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en er treden zelden complicaties op.

Na de ingreep kun je tot een paar weken last hebben van een trekkend of brandend gevoel in je been. Ook dien je enkele dagen steunkousen te dragen.

Sclerocompressietherapie is mogelijk bij kleine tot middelgrote oppervlakkig zichtbare spataderen. Er wordt een vloeistof ingespoten die de spatader inwendig irriteert, waardoor de vaatwand zich verkleeft. Een verdoving is hierbij niet nodig.

Bij foam-echosclerose wordt de slechtwerkende hoofdader of een grotere dieper gelegen spatader dichtgespoten met schuim. Het bloed stroomt na de behandeling langs andere aderen naar het hart.

Er is altijd nabehandeling nodig met steunkousen, de duur van de nabehandeling hangt af van de grootte van de slechtwerkende aderen: tussen één week en enkele weken.

Flebectomie volgens Müller is een operatie waarbij spataderen via een haaknaaldje worden verwijderd. De flebectomie gebeurt via meerdere kleine sneetjes en is gebruikelijk bij zichtbare en voelbare, kleine spataderen. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Bij een uitgebreide behandeling is de ingreep in de operatiekamer onder plaatselijke of algehele verdoving. Een voordeel van deze behandeling ten opzichte van bijvoorbeeld strippen, is dat er slechts kleine littekens achterblijven.

Bij deze behandeling worden er bewust littekens aangebracht in de spataderen. Dat gebeurt met een dunne draad (katheter) met een klein metalen balletje aan het uiteinde. De aderwand wordt beschadigd via roterende bewegingen en een medicijn dat door de katheter wordt ingespoten, zodat er littekenvorming ontstaat. Hierdoor verkleven de vaatwanden, waardoor de bloeddoorstroming stopt.

Deze behandeling verloopt vrijwel pijnloos, waardoor slechts een plaatselijke verdovende prik nodig is. Een ander voordeel van littekenvorming in spataderen is dat er geen zenuwletsel of pijn als gevolg kan ontstaan. Wel moet je na de behandeling twee weken lang overdag een steunkous dragen.

Het strippen van spataderen wordt vrijwel niet meer gedaan sinds de opkomst van de endoveneuze (inwendige) technieken begin 21ste eeuw. Strippen is een operatie waarbij de slechtwerkende hoofdader chirurgisch wordt verwijderd. De chirurg haalt via een sneetje in de enkel en een sneetje in de lies de slechtwerkende hoofdader uit het been. Het strippen gebeurt onder algehele verdoving. Een voordeel van deze behandeling is dat hoe meer slechtwerkende aderen worden verwijderd, hoe langer het duurt voordat ze opnieuw ontstaan.

Aangezien dit een chirurgische ingreep betreft, bestaat de kans op algemene complicaties die na een operatie kunnen ontstaan, zoals infectie van de wond, nabloeding en trombose. Ook laat deze behandelmethode littekens achter.