Pijn en kramp in de benen zijn symptomen die vaak met elkaar gepaard gaan. De klachten worden regelmatig als vervelend ervaren en kunnen het dagelijks leven erg belemmeren. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken, kenmerken en behandelingen van pijn en kramp in de benen.

Hoe ontstaat pijn in de benen?

Er zijn veel verschillende oorzaken van pijn in de benen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Spataderen

Spataderen zijn verwijde bloedvaten en ontstaan doordat klepjes in de aderen niet goed sluiten, waardoor bloed terugstroomt. Pijn en kramp ontstaan bij spataderen vaak in de onderbenen en met name in de kuiten.

Etalagebenen

Etalagebenen ontstaan bij vernauwingen of verstoppingen in de beenslagaders. Het ontstaat door slagaderverkalking, waardoor er minder bloed stroomt naar de benen. Dit resulteert in minder zuurstof en pijnklachten in de benen bij beweging.

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem hopen vocht en eiwitten zich op in een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld in de benen. Het is onder andere te herkennen aan een zwelling op de aangedane plek, vaak in combinatie met pijn.

Kramp

Ook kramp kan voor pijn in de benen zorgen. Lees hieronder verder over het ontstaan, de kenmerken en de behandeling.

Hoe ontstaat kramp in de benen?

De precieze oorzaak van kramp in de benen is onbekend. Extra gevoelige en actieve zenuwen lijken een rol te spelen bij het ontstaan van  kramp. Kramp in de benen wordt veroorzaakt door weinig vocht drinken, veel alcohol drinken, intensief sporten en bepaalde medicatie tegen hoge bloeddruk.

Kenmerken van pijn en kramp in de benen

Kramp in de benen is te herkennen aan een pijnlijke, hard aanvoelende spier. De pijn lijkt op een trekkende of stekende pijn. Tijdens de kramp wordt u beperkt in het bewegen. Pijn in de benen kan gepaard gaan met kramp, maar het kan zich ook uiten in een ander soort pijn, zoals zeurende pijn.

Wat te doen bij pijn en kramp in de benen?

Bij kramp kunt u deels zelf maatregelen nemen. Het is belangrijk dat de aangedane spier wordt aangespannen en gerekt. Dit kan op verschillende manieren:

  • Trek uw tenen naar u toe. Houd dit vast totdat de kramp geleidelijk verdwijnt.
  • Leun met uw handen tegen een muur en strek het aangedane been naar achteren, terwijl de voet en hiel de grond aanraken. Houd dit vast totdat de kramp geleidelijk verdwijnt.

De behandeling van pijn in de benen is sterk afhankelijk van de oorzaak. Het helpt vaak om een gezonde leefstijl te hanteren, onder andere met voldoende beweging en gevarieerde voeding. Verder zijn behandelingen bij pijn in het been erg uiteenlopend. Zo kunnen bijvoorbeeld medicatie, fysiotherapie of steunkousen uitkomst bieden. Mocht resultaat uitblijven, dan is vaak een ingreep of operatie nodig. Samen met de huisarts bespreekt u welke behandeling het beste aansluit bij uw klachten. Voor een ingreep of operatie kan de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis of een behandelcentrum.

Wordt de pijn veroorzaakt door spataderen? Lees meer over de behandeling van spataderen op de pagina Spataderen behandelen.