Onrustige benen kenmerken zich door een vervelend, tintelend gevoel in de onderbenen. Er ontstaat een onbedwingbare onrust waarbij u de benen moet bewegen om het gevoel kwijt te raken. Een andere naam voor onrustige benen is rusteloze benen of het restless legs syndrome.

Oorzaak van onrustige benen

De precieze oorzaak van onrustige benen is onbekend. Wel hangt het vaak samen met:

  • Spataderen
  • Zwangerschap
  • Ouderdom
  • Medicijnen
  • Nierproblemen

Risicofactoren

Doorgaans komen rusteloze benen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bepaalde risicofactoren kunnen de klachten verergeren, namelijk: overgewicht, weinig beweging, roken, alcohol en koffie.

Kenmerken van onrustige benen

Onrustige benen treden over het algemeen ’s avonds of ’s nachts op. De klachten ontstaan meestal als u lang zit of ligt. Symptomen van rusteloze benen zijn:

  • Een tintelend, kriebelig en/of jeukend gevoel in de onderbenen
  • Een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen
  • Schokkende bewegingen van de benen in bed

Kenmerken van onrustige benen

Met sommige maatregelen kunt u de klachten van rusteloze benen zelf beperken. Belangrijk hierbij is om risicofactoren die klachten uitlokken te achterhalen. Minderen met alcohol of koffie, of stoppen met roken kunnen bijvoorbeeld klachten verminderen. Ook voldoende lichaamsbeweging verlaagt het risico op symptomen.

Verder kunnen onrustige benen behandeld worden door de oorzaak weg te nemen. Zo verdwijnen onrustige benen vaak na de zwangerschap of kunnen klachten afnemen na het verwijderen van spataderen. Lees meer over de behandeling van spataderen op de pagina Spataderen behandelen.

Als de onrustige benen geen gevolg zijn van een andere aandoening en de klachten niet afnemen na zelfmaatregelen, dan is medicatie soms een optie. Medicijnen bij rusteloze benen kunnen een spierontspannende en rustgevende werking hebben, of ze zorgen ervoor dat het signaal van rusteloze benen in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Sommige medicatie vermindert klachten, maar daarvan is de precieze werking bij rusteloze benen tot op heden niet bekend.