Zware en vermoeide benen zijn vaak het gevolg van veranderingen in de aderen. Een verandering in een ader kan ontstaan door een aandoening. Op deze pagina leest u meer over hoe zware en vermoeide benen kunnen ontstaan, wat de kenmerken zijn en hoe welke behandelingen mogelijk zijn.

Oorzaak van zware en vermoeide benen

Bij verschillende aandoeningen kunnen zware en vermoeide benen optreden. Voorbeelden van
aandoeningen met deze klachten zijn:

Spataderen

Spataderen zijn verwijde bloedvaten en ontstaan doordat klepjes in de aderen niet goed sluiten. Hierdoor stroomt bloed terug in de benen, waardoor een zwaar en vermoeid gevoel in de benen ontstaat.

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem hopen vocht en eiwitten zich op in een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld in de benen. Er ontstaat meestal een zwelling die gepaard gaat met een zwaar en vermoeid gevoel.

Lipoedeem

Bij lipoedeem hoopt vetweefsel zich op in het lichaam, met name in de benen en armen. De aangedane plek zet op en kan gepaard gaan met een zwaar of vermoeid gevoel.

Trombosebeen

Een trombosebeen treedt op wanneer een bloedstolsel een ader van de been afsluit. Het bloed kan hierdoor niet wegstromen, waardoor snel een zwelling en een zwaar gevoel in het been ontstaat.

Kenmerken van zware en vermoeide benen

Zware en vermoeide benen gaan vaak gepaard met andere klachten. Bijkomende symptomen zijn doorgaans een tintelend of pijnlijk gevoel in de benen, zwelling in de voeten en rusteloze benen.

Wat te doen bij zware en vermoeide benen?

Met sommige maatregelen kunnen zware en vermoeide benen afnemen. Voldoende beweging is essentieel. Beweeg bij voorkeur een à twee uur per dag, bijvoorbeeld door dagelijks te wandelen. Vermijd lang stilzitten en staan. Springen en zwaar tillen wordt afgeraden.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Bij de eerder genoemde aandoeningen zijn veel verschillende behandelingen mogelijk zoals medicatie, fysiotherapie of steunkousen. Bij spataderen kan een operatie of andere ingreep nodig zijn. Samen met de huisarts bespreekt u welke behandeling het beste aansluit bij uw klachten. Voor een ingreep of operatie kan de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis of een behandelcentrum.

Lees meer over de behandeling van spataderen op de pagina Spataderen behandelen.